Post Top Ad

Post Top Ad

subota, 13. siječnja 2018.

Bakina kuhinja - bakine žerbo kocke

Bakina kuhinja - bakine žerbo kocke

Predivan starinski kolač  od jednostavnih sastojaka, žerbo kocke. Orasi, pekmez i čokolada u kombinaciji  sa korama od  prhkog dizanog testa, koje se ne peku posebno nego se nakon razvijanja kora i premazivanja filom kolač peče  u komadu. Ovaj poznati kolač osvojio je mnoge, jer je zaista dobar.  Najbolji je kada malo odstoji, tada malo omekša  i sastojci se lepo povežu i prosto se topi u ustima. 



Potrebno je:
120 gr maslaca ili margarina
3 - 4 kašike šećera
100 ml. mleka
350 gr brašna
korica limuna
1 jaje
500 gr. pekmeza od šipka ili kajsije
150 gr ml. oraha
100 gr.čokolade
3 kašike ulja
malo kvasca

Priprema
Mikserom umutiti maslac sa šećerom, dodati limunovu koru, kvasac, mleko i brašno i zamesiti mekše testo da bude glatko. Staviti ga u kesu i držati u zamrzivaču 15 min ili 30 min. u frižideru  da se dobro ohladi i tako malo stegne. 






Testo podeliti na 4 jednaka dela po 200 gr. i svaki deo razvući oklagijom veličine tepsije, U činiju istresti pekmez dodati ml. orahe, po želji zašećeriti /ja nisam/ pa dobro izjednačiti. 




Tepsiju obložiti pek papirom ili podmazati maslacem, pa staviti prvu razvučenu koru i namazati je 1/3 pekmeza i oraha, staviti drugu koru i nju premazati kao i treću i nju premazati. Pokriti četvrtom korom i viljuškom izbockati (nju ne mažemo). Ostavimo da odmori 15-20 min pa pečemo u zagrejanoj rerni 35 min na 190 stepeni C. Rastopiti čokoladu sa 3 kašike ulja dobro izmešati i preliti kolač. Kad se čokolada stegne seći na željene kocke..Sladite se!